Guide: Hvordan virker æteriske olier?

hvordan virker æteriske olier

Hvad er æteriske olier, hvordan virker æteriske olier og hvordan bruges de? Det får du svar på her i denne guide til æteriske olier og deres virkning.

Hvordan virker æteriske olier, og hvordan bruger du dem på en sikker måde? De er som regel de to første spørgsmål nybegyndere har, og derfor får du her en guide til æteriske oliers brug.

Hvad er æterisk olie?

Æteriske olier kaldes også for essentielle olier og må endelig ikke forveksles med duftolier.
Æterisk olie er aromatisk og koncentreret og udvundet ved dampdistillering eller koldpresning.

De er udtræk fra forskellige plantedele og bevarer plantens egenskaber. De naturlige æteriske olier stammer fra så forskellige dele som blomst, bark, skal, frø, blade og bær.

Hver æterisk olie har sine egenskaber, virkning og duftnoter. Alle tre er vigtige at kende til i arbejdet med dem.

Hvorfor er æteriske olier gode og hvordan virker æteriske olier ?

Æteriske olier virker på flere planer og anvendes derfor både i forbindelse med fysiske problemer og på det mentale niveau. Det er et velkendt faktum, at pebermynteblade og fennikelfrø er gode for fordøjelsen, hvorfor de ofte anvendes i te, men de kan faktisk også bruges til at stimulere sindet, når de indåndes som rene æteriske olier eller opløst i vand som ved saunagus.

Sørg for at de æteriske olier er økologiske, så de er uden sprøjtegifte, uanset om du vil anvende dem til madlavning, hudpleje eller indåndning. Ved madlavning skal de være af levnedsmiddelkvalitet.

Hvordan virker æteriske olier så, når de inhaleres. Pebermynteolie (og eukalyptusolie) er gode at indånde ved forkølelse og ondt i halsen og de æteriske olier har samtidig den virkning at de kvikker sindet op, når de bruges aromaterapeutisk. Økologisk fennikelolie har en beroligende effekt, for både krop og sind, når den indåndes og hjælper dig med at sænke stressniveauet.

Mange kender også til virkningen af lavendel og kamille som beroligende og afslappende, når de indtages som damp eller drikkes som te.

Hver æteriske olie har sine specielle egenskaber og virkning og derfor kan aromaterapi være et effektivt middel, uanset om du blot skal have løftet humøret eller energien og er en stor hjælp, hvis du lider af tilstande der forårsager fysisk eller psykisk uro.

Her kan du se et udpluk af de mest populære æteriske olier og et par af deres egenskaber.

  • Lavendelolie – Afslappende og sårhelende.
  • Pebermynteolie – Opkvikkende og smertestillende.
  • Rosmarinolie – Skærper koncentrationen og lindrer mavekramper.
  • Eukalyptusolie – Mindsker spændinger og hjælper vejrtrækningen.
  • Cedertræolie – Virker beroligende og kan lindre eksem.
  • Citronolie – Opløftende og øger blodcirkulationen.
  • Appelsinolie – Beroligende og sammentrækkende

Find en fuld liste over olierne og deres virkning på guide til æteriske olier.

Ikke alle æteriske olier kan spises, men alle kan inhaleres. Uanset på hvilken måde de skal bruges, skal de dog i de fleste tilfælde fortyndes, og det er vigtigt, at du ved, hvordan du skal omgås dem, for ikke at ende med en uønsket allergi eller andre problemer som følge af forkert brug.

Hvad er aromaterapi og hvordan virker æteriske olier ?

Aromaterapi betyder, at de æteriske olier anvendes for at øge velvære. Du kan få aromaterapi derhjemme ved at anvende en aromalampe med et fyrfadslys og dryppe æterisk olie i vand på toppen, du kan bruge en diffuser med eller uden vand, eller du kan benytte shower steamers eller badebomber.

Aromaterapi kan også opnås ved indsmøring af eksempelvis massageolie eller kropsolie tilsat æteriske olier.

Du skal kende virkningen af de de forskellige olier fysisk og mentalt, hvis du vil lave din egen aromaterapi.

Er du i tvivl, er det en god idé at rådføre sig med en aromaterapeut eller at tage et kursus i aromaterapi, som aromaterapi for begyndere eller letøvede.

Se også guide til æteriske olier for, hvordan virker æteriske olier, og hvilke skal du vælge i forskellige sammenhænge.

Indeholder æteriske olier parfume?

Måske har du set på flasker med æteriske olier, at der nogle gange står, at de indeholder et af deklarationspligtige 26 parfumestoffer. Det er stoffer der naturligt findes i olien fra naturens hånd, men derfor kan de godt virke allergifremkaldende alligevel.

Har du parfumeallergi, skal du altså være ekstra opmærksom. Det skal stå på flasken, hvilke stoffer der indgår i olien naturligt. Fremgår det ikke, så lad være med at købe den.

Hvad er forskellen på æterisk olie og duftolier?

De æteriske olier kommer fra naturen og er koncentrater af naturlige dufte. Duftolier er fremstillet syntetisk, men kan af og til indeholde en smule æteriske olier i blandingen også. Hvis du vil undgå kemi, bør du derfor holde dig fra duftolierne.

Hvordan virker æteriske olier i forhold til duftolier et let at svare på.

Helt kort:

100% rene æteriske olier har aromaterapeutiske virkninger. Det har duftolierne ikke!

Derfor bør de heller ikke anvendes ved saunagus og ved dampbad.

Det er der desværre en del gusmestre der gør alligevel. Enten fordi de er uerfarne, eller fordi det sted, de arbejder for, hellere vil investere i de billige duftolier frem for den lidt dyrere ægte vare.

Saunagus med aromatiske olier er en stor hjælp ved mange sygdomstilstande, men fordelene forsvinder, når der anvendes syntetiske duftolier. Samtidig er det svært at vide, om de de kemiske sammensatte olier kan forårsage problemer.

Bed din gusmester om at se flaskerne, inden du deltager og vær opmærksom på, at der er en dansk eller europæisk etiket på flasken.

Der kan nemlig godt stå 100% pure essential oil på flasken, uden at det rent faktisk er det, der er i den, hvis den er købt uden for EU.

Kan duftfriskere og duftpinde forårsage allergi?

Det kan være fristende at købe duftfriskere til hjemmet, og det er let at lave flasker med duftpinde selv, men det er ikke sikkert at anvende dem konstant, så brug dem med omtanke. En duftfrisker kan en mere behagelig duft på badeværelset, men nøjes med at bruge den, når du får gæster på besøg.

Sørg for, at du altid har mulighed for at lufte ud.

Har du brug for aromaterapi på farten eksemplevis i bilen eller ved eksamen, så vælg en dufthalskæde, som du kan pakke væk efter brug, frem for en diffuser til bilen eller en duftlampe.

Hvordan virker æteriske olier med aroma diffusere?

Diffusere køre på el og fås både som genopladelige og ledningsfri eller som diffuser med vand. Aroma diffusere kan være et godt værktøj til aromaterapi derhjemme, hvis de anvendes korrekt, og igen gælder det, at du ikke skal lade den står og køre i timevis. Heller ikke selvom mange af dem er lavet på en måde, så de kan køre i mange timer af gangen.

Aroma diffusere med vand er de mest almindelige, og her skal du være opmærksom på, at der kan gå bakterie i vandet, hvis du ikke sørger for at udskifte det med jævne mellemrum. Der sker ikke noget ved, at det står et par dage, men hvis du ikke bruger den så tit eller skal du på sommerferie, så tøm lige diffuseren for vand.

Brug KUN vand der er kogt eller deminiraliseret i diffuseren, så du undgår for meget kalk. Hæld aldrig mere olie i vandet end producenten angiver. 3 dråber æterisk olie er som regel nok.

Aroma diffusere uden vand bliver mere og mere populære. Aromadifusere, hvor du kan skrue den æteriske olie direkte på og ikke behøver vand er oftere mindre, mere diskrete og nemmere at transportere rundt, hvad end det er mellem de forskellige rum eller om du ønsker at have den med i sommerhuset eller på ferie.

Her skal du være opmærksom på, at det er den rene koncentrerede olie, der sprøjtes ud. Lad den ikke stå i nærheden af, hvor børn eller kæledyr opholder sig, og lad være med at opholde dig lige op ad den, så du bliver ramt af de forstøvede dråber, og lad være med at overdrive brugen.

Du skal nøjes med at have den tændt, når du skal bruge den aktivt. Også selvom den kan stå tændt i timevis og kun sprøjter duft ud en gang imellem.

Til gengæld er den ledningsfri mellem opladningerne og let at tage med sig.

Uanset, hvilken diffuser du anvender, bør du ikke sove med den og lade den være tændt hele natten. Hvis du har brug for den, inden du skal sove, så sluk den så snart den har den har fået lov til at sprede duften ud første gang.

Diffusere kan ofte dække rum helt op til 50 kvm.

Hvorfor har æteriske olier faremærker?

Æteriske olier skal være udstyret med farepiktogrammmer. Det skal de være, fordi en æterisk olie klassificeres som kemikalie, selvom den er af naturlig oprindelse.

En ren og ufortyndet olie, der hældes direkte på huden, kan eksempelvis forårsage udslæt, men så snart den er blandet med vand, i en creme eller med en vegetabilsk olie, også kaldet en bæreolie, ophører faremærkningen.

Det er derfor du ikke ser farepiktogrammer på kosmetikprodukter, der indeholder æteriske olier.

Der er forskel på, hvilke farepiktogrammer de enkelte olier er udstyret med, men de skal være på flasken. Støder du på æteriske olier, der ikke indeholder informationer på mærkaten, så lad vær med at købe dem.

Hvis producenten ikke overholder lovkrav på et område, kan du heller ikke regne med, at de overholder krav på andre områder, og at du får en god kvalitet.

Følger du brugsanvisningerne på olien, er der ingen fare på færde, men vær opmærksom på, at du godt kan være allergisk over for en olie, uanset om den er opblandet eller ej.

Æteriske olier og allergi

Det er forskelligt, hvordan allergi udmynter sig. Nogle mennesker kan slet ikke tåle dufte og er sensitive fra naturens side. Andre udvikler allergi i løbet af årene ved for stor kontakt med en bestemt fødevare eller olie, og så er der dem, der får udslæt på huden, når den kommer i berøring med et stof.

En helt naturlig ting som en appelsin, som jo ellers er godt for dig, kan give allergiske reaktioner og andre gener. Ofte er det mængde bestemt.
Spiser du får mange appelsiner, kan du altså få udslæt eller måske ondt i ryggen – frie fysioterapeuter spørger derfor ofte også til din kost.

Appelsinolie stammer fra appelsinens koldpressede skal og er dermed meget koncentreret i forhold til, hvis du putter lidt revet appelsinskal i maden. Derfor skal du kun bruge få dråber af den.

På samme måde skal man altså også passe på mængden af appelsinolie og derfor blande den op med vand eller anden olie, inden du bruger til fremstilling af eksempelvis kosmetik. Bruger du den i forbindelse med madlavning anvendes den ren – men igen kun få dråber.

Det er en god tommelfingerregel, at æteriske olier aldrig må udgøre mere end 1% den færdige mængde.

Laver du en 100 ml kropsolie, skal der altså max. bruges 1 ml æterisk olie i alt.

Det er altid en god idé at prøve nye produkter, hvad end det er kosmetik eller æteriske olier af på et lille udvalgt sted på huden, så du ved hvordan virker æteriske olier på mig, inden du laver en stor portion creme, salve eller sæbe.

Hvordan virker æteriske olier på huden, når de er ufortyndede er forskelligt fra person til person, men æteriske olier kan give hudirritation i form af kløe eller udslæt.

Kommer de i øjnene kan der opstå irritation og de kan være direkte giftige i store mængder ved indtagelse, så hold de velduftende flasker væk fra børn.

Er du allergisk over for parfume, skal du under alle omstændigheder holde dig fra både de syntetiske duftolier såvel som æteriske olier. Nogle kan dog godt tåle at inhalere dem, men kan ikke tåle dem på huden.

Lær mere om aromaterapi

Aromaterapi - Æteriske olier og deres virkning

Køb bogen, og lær mere om aromaterapi fra pionéren Mette Lotus, der har været ekspert i æteriske olier siden 1980érne.

Køb æteriske olier hos Naturvelsam 

Du kan trygt købe dine æteriske olier hos Naturvelsam. Har du spørgsmål omkring en æterisk olie, er vi uddannede til at besvare dine spørgmål, og vi importerer kun olier fra store og anerkendte europæiske leverandører og producenter, så vi sikrer, at de overholder alle regler inden for EU.

Vi sælger KUN 100% rene økologiske æteriske olier, så du undgår sprøjtemidler, og vi håber, at artiklen for dig besvarer spørgsmålet: Hvordan virker æteriske olier?

Skriv et svar