Bæredygtighed og miljø

Bæredygtighed og miljøvenlighed er et must, for mens naturen sagtens kan klare sig uden mennesket, så kan vi mennesker ikke klare os uden naturen.

Bæredygtighed og miljø er begreber som mange virksomheder desværre smider rundt om sig med, men både virksomheder og forbrugere har et ansvar over for naturen.

I en verden med geenwashing og store ord, forsøger vi at bringe vores tiltag og helt ned på jorden. Det handler jo i bund og grund om de valg, vi tager i hverdagen som mennesker.

Her kan du se, hvordan vi forsøger at prioriterer natur og miljø, hvilke tiltag vi har taget og hvilke der er vores mål i fremtiden inden for emner som:

  • Økologi
  • Kvalitet
  • Sundhed
  • Antiinflammatorisk
  • Miljøvenlig
  • Bæredygtighed
  • Leverandører
  • Transport
  • Affaldshåndtering
  • Socialt ansvar

Økologi

Vores varer er 100% økologiske, når det er muligt, og i de tilfælde, hvor det ikke er muligt, er det fordi at produktet ikke kan betegnes som økologisk, da det er skabt af den vilde natur.

Eksempler på det er natursvampe, vand og salt.

Vi er er imod, at bl.a. skønhedsbranchen slipper afsted med at kalde økologiske, når kun en lille del af produktet er det, og at fødevarebranchen slipper afsted med at tilsætte aromaer og kemisk fremstillede tilsætningsstoffer i produkter som de så kan få lov at kalde økologiske eller markedsføre som sunde.

Healthwashing skader vores sundhed, fordi det gør produkterne uigennemskuelige. Te tilsat “naturlig aroma” og mayonnaise med emulgatorer eller “naturkosmetik med naturlige ingredienser” så kan de stamme nok så meget fra et naturligt udgangspunkt, men hvis processen de kommer igennem ændrer deres oprindelige biokemiske sammensætning, er de ikke velkomne i shoppen, og vi screener derfor alle produkterne.

Kvalitet

For os betyder ordet kvalitet, at et produkt er så rent som det kan blive, og at det opfylder sin funktion.

Fødevarer skal smage godt, men er de tilsat en masse sukker, salt eller E-numre, er de ikke længere mad for mennesker af god kvalitet i vores øjne, så derfor finder du f.eks. ikke chips, slik, kage, sodavand mm. i shoppen. Det er ikke, fordi vi er for hysteriske til at nogensinde spise den slags, men det hører ikke til i en
butik der sælger sundhed og helse.

Inden for hudpleje – også naturkosmetik og økologiske produkter er det skik og brug at tilsætte salicylsyre til produkter, for en peelende effekt, men stoffet er under mistanke for at være hormonforstyrrende, så vi kan ikke betragte et sådan produkt som god kvalitet. Det er opfylder en funktion, men produktet er ikke rent.

Du kan derfor komme ud for, at du ikke kan finde de samme produkter inden for helsekost og hudpleje som i andre helsekostbutikker, fordi de ikke lever op til vores kvalitetskrav.

Undrer du dig over, at du ikke kan finde det mærke eller et bestemt produkt , som du plejer at købe, selvom vi måske har andre produkter fra producenten på hylden, er det højest sandsynligt blevet sorteret fra, fordi det ikke lever op til den kvalitet, vi ønsker at levere.

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du er i tvivl, om det er derfor, du ikke finder produktet i webshoppen eller om det skyldes, at vi har overset det eller om det blot er udsolgt hos leverandøren.

Sundhed

Begrebet sundhed bliver alt for ofte gjort op i forkerte mål som kalorieindhold og fedtprocent. Det betyder, at en pakke hamburryg let kan få nøglehulsmærket og blive markedsført som sund, men grisen er opfødt med penicilin, kødet er tilsat dextrose og E-numre.

Det er en fødevarelignende substans og ikke sund mad.

Parabener er forbudt i børneprodukter til de mindste, men ikke nødvenligvis i produkter til voksne, men det betyder ikke, at de ikke kan være med til at forstyrre vores sarte økosystem i vores mave og tarm, når de kan trænge ind igennem vores hud.

Derfor udvælger vi vores varer ud fra kriterier, der ligger over de standarder som såvel kosmetikindustri, tekstilindustri, landbrug og fødevareindustri har fået udstukket af politikerne.

Både Asthma Allergy Nordic og AllergyCertified har godkendt SLES og SLS altså sulfater i hud -og hårpleje produkter, men selvom Sodium Laureth Sulfate (SLES) og Sodium Lauryle Sulfate (SLS) renser og
får din shampoo og tandpasta til at skumme op, er emulgatorererne ikke testet i forhold til påvirkningen af mavetarmbakterier.
Og derfor er produkter der indeholder sulfat eller af-arter af sulfat ikke velkomne i hos Naturvelsam.

Her kan du se WHOs vurdering af sulfat.

Antiinflammatorisk

Produkter må ikke indeholde inflammatoriske ingredienser, der kan volde skade på tarmbakteriesammensætningen.

Derfor finder du få kornprodukter og ingen produkter med emulgatorer i vores vareudvalg, hverken indenfor fødevarer eller hudpleje. Det er altså ikke nok at være et økologisk produkt.

Vi mener, at bæredygtighed bør omfatte, at vi ikke omgiver os med tilsatte stoffer, der kan påvirke vores helbred.

Miljøvenlig

Det kan være rigtig svært at vurderer, hvornår et produkt i sandhed er miljøvenligt, men vi forsøger at gøre det så godt som muligt. Vi forsøger løbende at finde alternativer, der er sætter mindre spor i miljøet, når vi udvælger produkter, men forsøger at undgå plastik, aluminium så vidt muligt.

Vi har ambitioner om ikke at have produkter i plastikmateriale allerede fra 2025, så der vil være nogle af de leverandører, som vi har pt., der vil blive helt skrottet til fordel for leverandører der kan stille med en mere miljøvenlig emballage, hvis de ikke inden, som vi allerede nu har bedt dem om, finder en bedre mere bæredygtig og miljøvenlig emballage inden 1. januar 2025.

Men vi tror på, at nudging, at vi så at sige skubber på positivt, for at de skal komme i gang med at finde alternativer nu, er en bedre beslutning end at udelukke dem fra start, når det lang proces at overgå til ny emballage. Særligt udfordrende er det omkring æteriske olier, der nok kommer i glasflasker, men har særlige plastikpropper med advarsler og børnesikring, men vi har kastet os aktivt ind i kampen for at finde en løsning på problemet.

Så hvis en leverandør udviser villighed kan der forekomme enkelte produkter i plastikemballage frem til midten af 2024, hvor vi stopper indkøbene. Hvis vi kan få en leverandør til at skifte kommer det os alle til gode, men forsøget kører KUN frem til den angivne dato. Derefter må der ikke længere være plastikflasker i webshoppen.

En anden problematik i denne forbindelse er, at mange af de såkaldte miljøvenlige emballageprodukter derude, ikke er helt så miljøvenlige endda eller ikke produceres under fair forhold for mennesker og natur.

Sukkerrør er som udgangspunkt et udemærket alternativ til plastik i mange sammenhænge, men her spiller det også ind på miljøet af det er en af de tørstigste afgrøder der findes. Det betyder, at de vandkrævende sukkerrør måske ikke er det bedste alternativ miljømæssigt, da vand er en kostbar ressource.

Sukkerrørsplastik er heller ikke hverken komposterbart eller bionedbrydeligt, men kan dog genanvendes.

Men vi ønsker at begrænse brugen af den type alternativer også.

Vi arbejder løbende med at finde bedre alternativer til både os selv og vores leverandører og vi favoriserer virksomheder, der bidrager med zero waste og cradle to cradle løsninger.

Afsnittet her vil blive opdateret løbende.

Du kan læse mere om vores egen daglige håndtering af plastik og anden emballage under afsnittet affaldshåndtering.

Indholdet i de forskellige produkter skal til gengæld altid være biologisk nedbrydeligt og må ikke kunne skade miljøet eller mennesker.

Naturvelsam holder til i en bygning med solceller på taget og varmepumpe, der ligger på en grund, hvor biodiversitet vægtes højt og som aldrig benytter sprøjtemidler eller vanding i tørkeperioder.

Bæredygtighed og miljø

Begrebet bæredygtighed er endnu en svær størrelse, for intet kan nogensinde blive bæredygtigt nok og begrebet er meget bredt og omfatter alt vugge til grav i forbindelse med et produkt og en virksomhed.

Bæredygtighed for Naturvelsam betyder, at forsøger at sikre trivsel for både natur, miljø og mennesker både nu og i fremtiden og forsøger at bidrage til beskyttelse af jordens sarte økosystemer.

I vores nærmiljø har vi foretaget valg som solceller og biodiversitet. Vi bringer selv pakkerne frem til nærmeste pakkeshop istedet for at lade dem afhente af et fragtfirma, der kan komme til at køre forgæves på dage, hvor der ingen bestillinger er.

Og så har vi en politik om, at vi ikke sender bestillinger for under 100 kr., så vi ikke oplever, hvad vi tidligere har set i vores anden webshop Cosy Animals, der også er ved at blive omlagt til en mere bæredygtig og miljøvenlig udgave, at folk kan finde på at bestille for meget små beløb.

Vi forsøger så vidt muligt at benytte danske og dernæst europæiske leverandører til såvel varer som emballage.

Vi genbruger alt emballage, som vi får ind. Hvis en kasse ikke længere kan bruges til forsendelse, rives den i stykker og bruges som pakkefyld. Plastikemballage fra leverandører bruges som pakkefyld.

Er vi nødt til at bruge ny emballage er denne FSC mærket og europæisk.
Vi er også tilmeldt miljøvenlig pakning.

Miljøvenlig pakning
Miljøvenlig pakning

Vi samarbejder med transportører, der tænker i de samme baner som os miljømæssigt. Læs mere under punktet transport.

Leverandører

Leverandører er den helt store udfordring, når det kommer til bæredygtighed i alle led, så vi forsøger at udvælge leverandører, der deler vores værdier omkring økologi, kvalitet og miljøbevidsthed.

Vi udvælger så vidt muligt kun leverandører der deler vores tanker om at produkternes indhold og emballage skal være så bæredygtigt som overhovedet muligt, men det kan ske, at der er tilfælde, hvor indhold er så vigtigt, at vi er nødsaget til at gå med til en mindre bæredygtig emballage end den optimale eller bedst mulige lige nu.

I sådanne tilfælde opfordrer vi løbende leverandøren til at udskifte emballagen, og vi giver dem gerne en chance for at nå at gøre det, indtil videre. For mange virksomheder er det en lang og svær proces, der kræver at der tænkes i helt andre baner, end man plejer, og vi bakker op om de leverandører, der er villige til at tage kravene til sig, og hjælper gerne med at finde løsninger.

Vi prioriterer virksomheder, der allerede har diverse miljøcertificeringer på plads, men har forståelse for at nogle små virksomheder har svært ved finde pengene til de dyre certificeringer, selvom de allerede lever op til dem.

Transport og bæredygtighed

Vi benytter fragtfirmaerne GLS og DAO til levering.

GLS klimakompenserer bl.a. alle leveringer i Europa og er godt på vej med at elektrificere vognparken, hvoraf en mindre del er elcykler. De støtter også klimavenlige projekter.

DAO har både elscootere og solceller på et par af tagene, så de kan lade scooter-og cykelparken op med grøn strøm. De har et ambitiøst mål om at blive helt CO2-neutrale, men de bruger desværre fortsat plastikposer til at levere at levere pakkerne i. Selvom de består af 70 % genbrugsplast, er vi ikke helt vilde med den del, men vælger dog at arbejde sammen med dem alligevel, da de er på rette vej, og opfordrer dem til at finde en bedre pose løsning.

Du kan læse mere om fragtfirmaernes miljømål på deres respektive hjemmesider.

Affaldshåndtering

Vi tænker over, hvor meget skrald vi producerer og har et ambitiøst mål om at så godt som aldrig skulle i skraldespanden med noget.

Vi genbruger alt papir, pap og pakkemateriale, som vi får fra leverandørerne, samt det vi modtager privat.
Enkelte ting som blækpatroner er dog svære at komme helt uden om, men ellers er her en politik om, at det så vidt muligt er en plastikfri arbejdsplads.

Alle møbler skal være genbrug, og når en computer går til de evige jagtmarker, bliver den ikke automatisk smidt ud. Den kommer forbi en reparatør, der har forstand på at lave en ny computer ud af den, så vi igen kan få glæde af den.

Socialt ansvar

Vi er bevidste om, at vi har et socialt ansvar både over for lokalsamfundet og globalt.

Vi forventer at virksomheder, som vi samarbejder med, behandler deres medarbejdere med respekt og
og lønner dem ordentligt, uanset om det handler om danske pakkebude eller peruvianske kaffebønder.

Vi prioriterer Fairtrade produkter og små virksomheder der handler direkte med de udenlandske bønder og arbejdere, for at sikre dem ordentligt betaling, der er på linje med eller bedre end Fairtrade.

Vi mener, at såvel virksomheder som forbrugere godt kan være amtiøse med bæredygtighed og miljø og prioriterer det meget mere end lovgiverne lægger op til. Faktisk ser vi det som vores pligt at tænke bæredygtighed og miljø ud over Naturvelsam og videre ind i vores kunders hverdag. Kan vi nudge vores leverandører til bedre valg, og vores kunder til at investere i bedre løsninger end de gængse på markedet.

Bæredygtighed og miljø skal ikke være buzzwords frivillige valg, der kan tages, når det passer ind i de budskaber man gerne vil sende med sin marketing – det skal være en prioritet og noget gør sammen for et fælles bedste.